Καναδή bodybuilder με σκλήρυνση κατά πλάκας και το όνειρό της να γίνει μεγάλη στην παγκόσμια σκηνή | Globalnews.ca


Η Marie Pontini είναι μια υπολογίσιμη δύναμη.


Ο 43χρονος προπονείται για να αγωνιστεί στο τμήμα αναπηρικών αμαξιδίων του Arnold Amateur international bodybuilding διαγωνισμός που λαμβάνει χώρα στο Κολόμπους του Οχάιο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ελπίζει να είναι η πρώτη Καναδή που θα το κάνει.

«Αυτός είναι ο στόχος», είπε η Ποντίνι, με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό της. Ο προπονητής της στο Buzzfit-Acadie στο Μόντρεαλ, Ρούντι Ασάφ, πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει.

Όσο σκληρά κι αν πιέζει τον εαυτό της σωματικά, τα μεγαλύτερα δυνατά της σημεία, είπε, είναι η ψυχική επιμονή και η αποφασιστικότητά της.

«Όταν θέλει κάτι, το κάνει».

Διαγνώστηκε με ΣΚΠ

Η Ποντίνι διαγνώστηκε με μια επιθετική και σπάνια μορφή Σκλήρυνσης κατά Πλάκας τον Φεβρουάριο του 2016. Λίγους μήνες αργότερα, η γνωστική εξασθένηση που προήλθε από την ασθένειά της σήμαινε ότι η καριέρα της ως χημικός μηχανικός είχε τελειώσει.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

«Μου άρεσε, αλλά δεν έχω πια το μυαλό για αυτό», είπε ο Ποντίνι.

Για δύο χρόνια, απαιτούσε υπηρεσίες κατ' οίκον φροντίδας «για τα πάντα» λόγω απώλειας αυτονομίας που προκλήθηκε από δυσλειτουργία των στελεχών.

«Έτσι δεν μπορώ να καταλάβω τα βήματα για να κάνω μια εργασία», είπε. «Αν θέλω να πλυθώ… δεν ξέρω να ανοίξω το νερό, πάρε το σαπούνι».

Η προσαρμογή σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ήταν δύσκολη.

«Ήταν δύσκολο γιατί ο εγκέφαλός μου ήταν ο ορισμός μου για τον εαυτό μου», είπε. «Έπρεπε να επαναπροσδιορίσω πλήρως τον εαυτό μου και να δω τη ζωή διαφορετικά και χωρίς παραμέτρους επίτευξης ή απόδοσης».

Η ασθένεια ήρθε με σωματικές προκλήσεις επίσης.

Το 2017, ο Pontini άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και διαγνώστηκε με σύνδρομο Ehlers-Danlos, το οποίο επηρεάζει τους συνδετικούς ιστούς του σώματος, όπως το δέρμα και τις αρθρώσεις.

Ο Pontini τον περιέγραψε ως «πόνο στο σώμα» που επηρεάζει κυρίως τα πόδια της αλλά είναι παρών παντού, όλη την ώρα.

Η Marie Pontini και ο προπονητής της Roudy Assaf κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2023.

Tim Sargeant/Παγκόσμια Νέα

Οφέλη της εκπαίδευσης

Λάβετε τα τελευταία νέα για το Health IQ.

Αποστέλλεται στο email σας, κάθε εβδομάδα.

Ενώ θα πήγαινε στο γυμναστήριο πριν τη διάγνωσή της, η Ποντίνι είπε ότι ξεκίνησε σοβαρά το bodybuilding μόνο με στόχο να αγωνιστεί το 2018. Πήρε μέρος στον πρώτο της διαγωνισμό το 2019, αλλά η πανδημία ανάγκασε την ακύρωση των επόμενων διαγωνισμών. Συνέχισε να αγωνίζεται το 2023.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Η Ποντίνι είπε ότι άρχισε να προπονείται ως ένας τρόπος για να ελέγξει τον πόνο της.

«Είναι ένας πόνος που επιλέγω», εξήγησε, «και τουλάχιστον μου δίνει αποτελέσματα».

Η βελτίωση της δύναμης του πυρήνα τη βοήθησε να ανακτήσει την ικανότητα να σταθεί και να περπατήσει μικρές αποστάσεις μέσα στο σπίτι της, δίνοντάς της πίσω κάποια αυτονομία.

Η προπόνηση της έχει δώσει μια αίσθηση ενδυνάμωσης και της παρείχε μια αναγκαία διέξοδο για να εκτονώσει τις απογοητεύσεις της.

«Τα πάντα είναι (σχετικά) με την ψυχική υγεία για μένα», είπε ο Ποντίνι. «Πρώτον, με κρατάει ζωντανό. Με βοηθά να αντιμετωπίσω όλες τις προκλήσεις υγείας που συμβαίνουν».

Η Marie Pontini σε διαγωνισμό/ Φωτογραφία: Simon Lau.

Πίστωση: Simon Lau

Εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν

Η Ποντίνι προπονείται πέντε φορές την εβδομάδα, αλλά δεν θα κάνει περισσότερες από τρεις συνεχόμενες ημέρες για να μπορεί να ξεκουράζει το σώμα της. Ξέρει πότε να πιέζει και να σέβεται τα όριά της.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Η Pontini είπε ότι δεν προπονείται με την ιδέα να σηκώσει περισσότερα βάρη ή να κάνει περισσότερες επαναλήψεις, επειδή ποικίλλει από μέρα σε μέρα. Αντ 'αυτού, κατευθύνεται στο γυμναστήριο με στόχο να κάνει το καλύτερο δυνατό αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι κάτι που είπε ότι καταλαβαίνει ο προπονητής της.

Η συνεργασία με τον Assaf είναι νέα, ούτε καν δύο μηνών, αλλά ο Pontini είπε ότι είναι μια σχέση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

«Καταλαβαίνει τη δουλειά που έκανα», είπε.

Η Ποντίνη συνήθιζε να προπονείται μόνη της και το να την υποστηρίζει μια ομάδα κάνει τη διαφορά.

Το να φτάσετε στον Ερασιτέχνη Άρνολντ ένιωθα σαν ένα «τρελό όνειρο», στο παρελθόν, και ενώ είναι πλέον εφικτό, υπάρχουν ακόμα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Ο Ποντίνι αγωνίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Τορόντο, αλλά η διατήρηση αυτού του επιπέδου ήταν πολύ δύσκολη. Η υγεία της έχει επιδεινωθεί και τώρα ακολουθεί μια ιατρικά συνταγογραφημένη δίαιτα νερού με συμπληρώματα.

Περιμένει επίσης χειρουργική επέμβαση – η 30ή της από την αρχική της διάγνωση.

Έπρεπε να γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά έχει καθυστερήσει λόγω προβλημάτων προσωπικού. Με τον ανταγωνισμό στο Κολόμπους να πλησιάζει, ο Ποντίνι γίνεται νευρικός.

«Αν κάνω τη χειρουργική επέμβαση, μετά από αυτό θα ήταν καλύτερα», είπε.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Ενώ η υπέρβαση των φυσικών εμποδίων είναι η μία πρόκληση, η άλλη είναι η εύρεση των κεφαλαίων για να πληρώσετε για το ταξίδι στις ΗΠΑ για να διαγωνιστείτε. Έχει ξεκινήσει ένα GoFundMe εκστρατεία για βοήθεια.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να κάνουμε το ταξίδι επιτυχημένο», είπε.

Παρά την αβεβαιότητα, η Ποντίνη διατηρεί θετική στάση και επικεντρώνεται σε αυτό που μπορεί να κάνει.

«Είναι τόσα πολλά που δεν έχω πια, αλλά έχω ακόμα πολλά», είπε. «Και όταν χάνω κάποιες λειτουργίες και όταν χάνω κάποιες ικανότητες, όταν τις ανακτώ, είναι σαν να είναι ανεκτίμητο».

Το να μην παίρνει τα πράγματα δεδομένα και να αξιοποιεί στο έπακρο τη στιγμή είναι ένα μάθημα από το οποίο ελπίζει να μάθουν οι άλλοι.

«Δεν με νοιάζει τι δεν έχεις… Απολαύστε αυτό που έχετε τώρα».

— Με αρχεία από τον Tim Sargeant της Global News

&copy 2024 Global News, τμήμα της Corus Entertainment Inc.


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading