Ο Ολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος με όρους μετά από σχεδόν 9 χρόνια φυλάκισης – National | Globalnews.ca


Ολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους Απελευθερώθηκε από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους νωρίς το πρωί της Παρασκευής και πιστεύεται ότι βρισκόταν στην έπαυλη του θείου του, αφού οι αρχές μετακίνησαν κρυφά τον παγκοσμίου φήμης αθλητή διπλού ακρωτηριασμού που σκότωσε τη φίλη του σε άγνωστη στιγμή για να αποφύγει τη λάμψη των ειδησεογραφικών συνεργείων που περίμεναν έξω από τη φυλακή.


Το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε σε μια δήλωση δύο φράσεων γύρω στις 8:30 π.μ. ότι ο Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος και ήταν «τώρα στο σπίτι». Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες εκτός από την επιβεβαίωση της νέας ιδιότητας του Πιστόριους ως «αποφυλακισμένου».

Ο Πιστόριους, 37 ετών, εξέτισε σχεδόν εννέα χρόνια από την ποινή του φόνου σε 13 χρόνια και πέντε μήνες για τον θανατηφόρο πυροβολισμό του μοντέλου και πτυχιούχου νομικής Reeva Steenkamp την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013. Έγινε επιλέξιμος για πρόωρη αποφυλάκιση έχοντας εκτίσει τουλάχιστον τη μισή ποινή του και εγκρίθηκε για αποφυλάκιση υπό όρους τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Σωφρονιστικών Σωμάτων Singabakho Nxumalo είπε στο Associated Press ότι ο Πιστόριους υποβλήθηκε σε επεξεργασία σύμφωνα με τη διαδικασία: μεταφέρθηκε από τη φυλακή του σωφρονιστικού κέντρου Atteridgeville στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, Πρετόρια, σε γραφείο αποφυλάκισης προτού αφεθεί ελεύθερος στην οικογένειά του. Ο Nxumalo αρνήθηκε να πει τι ώρα αφέθηκε ελεύθερος ο Πιστόριους και πού βρισκόταν.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

«Μπορώ μόνο να σας πω ότι αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το πρωί», είπε ο Nxumalo.

Ο Πιστόριους αρχικά αναμενόταν να ζήσει στο σπίτι του θείου του σε ένα πολυτελές προάστιο της Πρετόρια μετά την αποφυλάκισή του. Ένα αστυνομικό βαν βρισκόταν έξω από αυτό το σπίτι και ένας αστυνομικός εθεάθη να βγαίνει αργότερα την Παρασκευή. Ο αξιωματικός αρνήθηκε να σχολιάσει τους δημοσιογράφους. Μπροστά από την έπαυλη ήταν σταθμευμένα και τρία μαύρα οχήματα ιδιωτικής ασφάλειας.

Το Τμήμα Σωφρονιστικών Σωμάτων είπε πριν από την απελευθέρωση του Πιστόριους ότι δεν θα δημοσιοποιήσει την ώρα της αποφυλάκισής του και ότι δεν επρόκειτο να «παρελάσει» για να τον κρατήσει μακριά από τα μέσα ενημέρωσης που τον έχουν ακολουθήσει από τότε που πυροβόλησε τον Στέενκαμπ πολλές φορές μέσα από μια τουαλέτα. πόρτα στη βίλα του στην Πρετόρια πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.


Κάντε κλικ για αναπαραγωγή βίντεο:


Ο Όσκαρ Πιστόριους υπερδιπλασιάστηκε από το εφετείο της Νότιας Αφρικής


Ο Πιστόριους θα ζήσει υπό αυστηρούς όρους αποφυλάκισης μέχρι να λήξει το υπόλοιπο της ποινής του για φόνο τον Δεκέμβριο του 2029.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Η μητέρα του Steenkamp, ​​June Steenkamp, ​​είπε σε μια δήλωση ότι είχε αποδεχτεί την υπό όρους αποφυλάκιση του Pistorius ως μέρος του νόμου της Νότιας Αφρικής.

Λάβετε τα τελευταία Εθνικά νέα.

Αποστέλλεται στο email σας, κάθε μέρα.

«Υπήρξε δικαιοσύνη για τη Ρίβα; Ο Όσκαρ υπηρέτησε αρκετό χρόνο; Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει δικαιοσύνη εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν επιστρέψει ποτέ και κανένας χρόνος που θα αφιερωθεί δεν θα φέρει πίσω τη Ρίβα», είπε η Τζούν Στέενκαμπ. «Εμείς που παραμένουμε πίσω είμαστε αυτοί που εκτίουμε ποινή ισόβιας κάθειρξης».

«Με την απελευθέρωση του Όσκαρ Πιστόριους υπό όρους, η μόνη μου επιθυμία είναι να μου επιτραπεί να ζήσω τα τελευταία μου χρόνια ειρηνικά με την εστίασή μου να παραμένω στο Ίδρυμα Reeva Rebecca Steenkamp, ​​για να συνεχίσω την κληρονομιά της Reeva».

Το Τμήμα Σωφρονιστικών Υπηρεσιών τόνισε ότι η αποφυλάκιση του πρωταθλητή Παραολυμπιονίκη σπρίντερ –όπως και κάθε άλλου παραβάτη με περιοριστικούς όρους– δεν σημαίνει ότι έχει εκτίσει το χρόνο του.

Ορισμένες από τις προϋποθέσεις αποφυλάκισης του Πιστόριους περιλαμβάνουν περιορισμούς στο πότε του επιτρέπεται να φύγει από το σπίτι του, απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ και εντολές ότι πρέπει να παρακολουθεί προγράμματα για τη διαχείριση του θυμού και τη βία κατά των γυναικών. Πρέπει επίσης να κάνει κοινωφελή εργασία.

Ο Πιστόριους θα πρέπει επίσης να συναντάται τακτικά με αξιωματούχους αποφυλάκισης υπό όρους και θα υποβάλλεται σε απροειδοποίητες επισκέψεις από τις αρχές. Δεν του επιτρέπεται να φύγει από την περιοχή Waterkloof χωρίς άδεια και του απαγορεύεται να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης μέχρι το τέλος της ποινής του. Θα μπορούσε να επιστρέψει στη φυλακή εάν παραβιάσει οποιονδήποτε από τους όρους της αποφυλάκισής του.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Η Νότια Αφρική δεν χρησιμοποιεί ετικέτες ή βραχιόλια σε παραβάτες που έχουν απολυθεί, επομένως ο Πιστόριους δεν θα φορά καμία συσκευή παρακολούθησης, δήλωσαν αξιωματούχοι του Τμήματος Σωφρονιστικών Σωμάτων. Αλλά θα παρακολουθείται συνεχώς από έναν υπάλληλο του τμήματος και θα πρέπει να ενημερώνει τον υπάλληλο για οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη ζωή του, όπως αν θέλει να βρει δουλειά ή να μετακομίσει σε άλλο σπίτι.

Ο Πιστόριους υποστήριξε ότι πυροβόλησε κατά λάθος τον 29χρονο Στέενκαμπ. Ο ίδιος κατέθεσε ότι πίστευε ότι ο Steenkamp ήταν ένας επικίνδυνος εισβολέας που κρυβόταν στο μπάνιο του και πυροβόλησε τέσσερις φορές μέσα από την πόρτα με το πιστόλι του 9 χιλιοστών άδειας για αυτοάμυνα.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι σκότωσε την κοπέλα του σκόπιμα κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης αργά το βράδυ.

Η οικογένεια του Steenkamp δεν αντιτάχθηκε στην αίτηση αποφυλάκισής του τον Νοέμβριο, αν και η June Steenkamp είπε σε δήλωση θύματος που υποβλήθηκε τότε στο συμβούλιο αποφυλάκισης ότι δεν πίστευε ότι ο Πιστόριους είχε αποκατασταθεί πλήρως και εξακολουθούσε να λέει ψέματα για τη δολοφονία.


Κάντε κλικ για αναπαραγωγή βίντεο:


Ο Πιστόριους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κοψίματα στους καρπούς


Πριν από τη δολοφονία, ο Πιστόριους θεωρούνταν ένα εμπνευσμένο πρότυπο, αφού είχε ακρωτηριαστεί και τα δύο του πόδια κάτω από το γόνατο ως μωρό λόγω μιας συγγενούς πάθησης. Έγινε πρωταθλητής σπρίντερ με τις λεπίδες τρεξίματος από ανθρακονήματα και έγραψε ιστορία αγωνιζόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

Η δίκη του για τη δολοφονία κατέστρεψε την εικόνα του. Κατηγορήθηκε ότι ήταν επιρρεπής σε ξεσπάσματα θυμού και ότι ενεργούσε απερίσκεπτα με όπλα, ενώ μάρτυρες κατέθεσαν για διάφορες διαμάχες που είχε με άλλους, συμπεριλαμβανομένου ενός καυγά κατά τον οποίο φέρεται να απείλησε να σπάσει τα πόδια ενός άνδρα.

Ο Πιστόριους καταδικάστηκε για πρώτη φορά για ένοχη ανθρωποκτονία – μια κατηγορία συγκρίσιμη με ανθρωποκτονία από πρόθεση – και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία του Steenkamp. Μετά από προσφυγές των εισαγγελέων, τελικά κρίθηκε ένοχος για φόνο και αυξήθηκε η ποινή του, αν και αυτή η απόφαση του Ανωτάτου Εφετείου δεν έκρινε ακόμη οριστικά ότι ήξερε ότι ήταν ο Στέενκαμπ πίσω από την πόρτα του μπάνιου.

Ο Πιστόριους στάλθηκε για πρώτη φορά στη φυλακή το 2014, αφέθηκε ελεύθερος σε κατ' οίκον περιορισμό το 2015 κατά τη διάρκεια προσφυγής και στη συνέχεια στάλθηκε πίσω στη φυλακή το 2016. Αρχικά φυλακίστηκε στη φυλακή Kgosi Mampuru II υψίστης ασφαλείας στην Πρετόρια, αλλά μεταφέρθηκε στο Atteridgeville στις αρχές του ποινή επειδή είναι πιο κατάλληλο για την κράτηση κρατουμένων με αναπηρία.

Η αντίδραση για την αποφυλάκιση του Πιστόριους με όρους έχει μειώσει στη Νότια Αφρική, σε πλήρη αντίθεση με τις πρώτες ημέρες και μήνες μετά τη δολοφονία του Στέενκαμπ, η οποία πυροδότησε οργισμένες διαμαρτυρίες έξω από τις ακροάσεις του δικαστηρίου του Πιστόριους ζητώντας του να καταδικαστεί σε μακροχρόνια ποινή φυλάκισης. Δεν υπάρχει θανατική ποινή στη Νότια Αφρική.

«Έχει σημειώσει όλα τα απαραίτητα κουτάκια», είπε η Θέμπα Μασάνγκο, γενική γραμματέας του Not In My Name International, μιας ομάδας που διεξάγει εκστρατείες κατά της βίας κατά των γυναικών. «Και δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε και να ελπίζουμε ότι ο Όσκαρ Πιστόριους θα βγει καλύτερος άνθρωπος».

Η ιστορία συνεχίζεται κάτω από τη διαφήμιση

«Τείνουμε να ξεχνάμε ότι υπάρχει πιθανότητα να αποκατασταθεί κάποιος».

Ο Imray ανέφερε από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

&αντίγραφο 2024 The Canadian Press


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading