«Δεν αφήνεται καμία επιλογή»: Η FSU θα μηνύσει την ACC για τέλη εξόδου


Το διοικητικό συμβούλιο της Πολιτείας της Φλόριντα ψήφισε ομόφωνα την Παρασκευή να καταθέσει μήνυση κατά του ACC για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα τόσο της παραχώρησης δικαιωμάτων του πρωταθλήματος όσο και του τέλους ανάληψης 130 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για να σχεδιάσει το μέλλον και την πιθανή έξοδο του από το συνέδριο.

«Πιστεύω ότι σε αυτό το συμβούλιο δεν έμεινε άλλη επιλογή από το να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της παραχώρησης δικαιωμάτων ACC και τις αυστηρές κυρώσεις απόσυρσής του», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Peter Collins. “Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Ωστόσο, πιστεύω ότι έχουμε εξαντλήσει όλες τις πιθανές λύσεις στο πλαίσιο της διάσκεψης και πρέπει να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για την Πολιτεία της Φλόριντα όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.”

Η πολιτεία της Φλόριντα βρίσκεται τώρα σε έδαφος άνευ προηγουμένου. Κανένα σχολείο δεν αμφισβήτησε ποτέ τη χορήγηση δικαιωμάτων στο δικαστήριο.

Οι αξιωματούχοι της ACC είχαν χρησιμοποιήσει προηγουμένως τη λέξη “σιδερένιο” για να περιγράψουν το έγγραφο και αυτή ήταν η υπόθεση λειτουργίας από πρωταθλήματα σε όλη τη χώρα — πιστεύοντας ότι η γλώσσα στο έγγραφο είναι τόσο άκαμπτη που θα εμπόδιζε τα σχολεία να φύγουν. Αλλά επειδή κανένα σχολείο δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ το έγγραφο στο δικαστήριο, κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν είναι, όντως, τόσο σιδερένιο όσο περιγράφεται.

Το θέμα είναι αυτό που η πολιτεία της Φλόριντα περιέγραψε τον περασμένο χρόνο ως όχι μόνο αυξανόμενα κενά εσόδων με την SEC και το Big Ten, που αναμένεται να είναι 30 εκατομμύρια $ ετησίως ανά σχολείο, αλλά και διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διανέμονται τα χρήματα για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης εντός του ACC. Αν και το ACC υιοθέτησε πρόσφατα πρωτοβουλίες επιτυχίας για να ανταμείψει τις ομάδες για την απόδοση στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ ανδρών και γυναικών, η Πολιτεία της Φλόριντα πίεσε ώστε τα χρήματα της τηλεόρασης να διανέμονται άνισα με βάση την αξία των μέσων ενημέρωσης στο συνέδριο. Το ACC αρνήθηκε.

«Δεν θα προτιμούσα να είχα καταλήξει εδώ», είπε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Ρίτσαρντ ΜακΚάλοου. «Θα προτιμούσα ένα διαφορετικό μονοπάτι, αλλά αισθάνομαι ότι από πολλές απόψεις έχουμε εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές και δεν μπορείτε να ευχηθείτε και να ελπίζετε ότι με κάποιο τρόπο θα διορθωθούν».

Αυτό που συνέβη την Παρασκευή δεν υλοποιήθηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ενώ το κολέγιο ποδοσφαίρου πλέι οφ απόψεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα θεωρήθηκε ως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ο νομικός σύμβουλος της Πολιτείας της Φλόριντα και μια εξωτερική δικηγορική εταιρεία επανεξετάζουν την παραχώρηση δικαιωμάτων για πολύ περισσότερο από ένα χρόνο και άρχισαν να εργάζονται πάνω σε νομικά επιχειρήματα από το καλοκαίρι — ώθησαν προς τα εμπρός μετά από μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον Αύγουστο, στην οποία οι διαχειριστές ζήτησαν ένα σχέδιο δράσης μέχρι τον επόμενο Αύγουστο.

Σε εκείνη τη συνάντηση, η Πολιτεία της Φλόριντα κατέστησε σαφές ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ACC λόγω των ανησυχιών της.

«Οι ενέργειές μας σήμερα αφορούν λιγότερο τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων και πολύ περισσότερο τις ενέργειες της ηγεσίας του ACC τα τελευταία 10 χρόνια και τι αντιμετωπίζει η FSU στο ACC τα επόμενα 13 χρόνια», είπε ο Collins.

Η Πολιτεία της Φλόριντα και όλα τα άλλα μέλη του ACC υπέγραψαν παραχώρηση δικαιωμάτων με το πρωτάθλημα που διαρκεί μέχρι το 2036, όσο διαρκεί η τηλεοπτική σύμβαση με το ESPN. Η παραχώρηση δικαιωμάτων δίνει στο συνέδριο τον έλεγχο των δικαιωμάτων του στα μέσα ενημέρωσης — συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την τηλεόραση και των μεταδόσεων εντός έδρας αγώνων σε όλα τα αθλήματα. Επιπλέον, κάθε σχολείο που θέλει να εγκαταλείψει το ACC θα πρέπει να πληρώσει ένα τέλος εξόδου τριπλάσιο από τον προϋπολογισμό λειτουργίας του πρωταθλήματος, ή περίπου 130 εκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά, το πανεπιστήμιο εκτιμά ότι το συνολικό τέλος εξόδου, συμπεριλαμβανομένης της κατάπτωσης των εσόδων από την τηλεόραση, θα είναι 572 εκατομμύρια δολάρια.


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading