Η Παλαιστίνη γενναία ισραηλινή βαρβαρότητα για να προετοιμαστεί για το Ασιατικό Κύπελλο | Η Express Tribune


ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ:

Δύο εβδομάδες πριν από το εναρκτήριο παιχνίδι της Παλαιστίνης το 2023 Κύπελλο Ασίας στο Κατάρ, η ομάδα αγωνίζεται να επικεντρωθεί καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα, όπου χιλιάδες έχουν σκοτωθεί.

Μερικοί παίκτες έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στον ανελέητο βομβαρδισμό του Ισραήλ στα πολιορκημένα εδάφη ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Μεγάλο μέρος της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια, συμπεριλαμβανομένων γηπέδων, σε αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό και χερσαία επίθεση, και τα γήπεδα ποδοσφαίρου έχουν χρησιμοποιηθεί ως πρόχειροι τάφοι για ορισμένους από τους νεκρούς, καθώς πολλά νεκροταφεία είναι είτε γεμάτα είτε απρόσιτα.

«Όλοι είναι κολλημένοι στις ειδήσεις, πριν και μετά την προπόνηση, είτε στο λεωφορείο είτε στο ξενοδοχείο», είπε ο προπονητής της ομάδας, Μακράμ Νταμπούμπ, από τη Σαουδική Αραβία όπου οι παίκτες προπονούνταν.

Το Κατάρ φιλοξενεί το Κύπελλο Ασίας 2023 από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου και η Παλαιστίνη θα παίξει το εναρκτήριο παιχνίδι της στις 14 Ιανουαρίου με το Ιράν.

Οι παίκτες έχουν «ένα συνεχές αίσθημα άγχους για τις οικογένειές τους», είπε τηλεφωνικά ο Νταμπούμπ, πρώην προπονητής και παίκτης της Τυνησίας.

Η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου είχε πανηγυρίσει τον περασμένο Ιούνιο, όταν η εθνική ομάδα κέρδισε — για τρίτη φορά — μια θέση στο ασιατικό κύπελλο.

Αλλά χωρίς να φαίνεται τέλος στον πόλεμο της Γάζας, η ομάδα νιώθει τώρα συντετριμμένη καθώς προσπαθεί να προετοιμαστεί για τον επερχόμενο διαγωνισμό.

«Έχουμε σωματικά, τεχνικά και τακτικά προβλήματα λόγω της διακοπής του τουρνουά… καθώς και ψυχολογικά», είπε ο Νταμπούμπ.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη έχουν ανασταλεί.

Πολλοί παίκτες αγωνίζονται, ιδιαίτερα εκείνοι όπως ο Μαχμούντ Ουάντι και ο Μοχάμεντ Σάλεχ που έχουν εγκλωβιστεί οικογένεια στη Γάζα όπου τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί, είπε ο Νταμπούμπ.

«Υποφέρουν», είπε.

Άλλοι έχουν συγγενείς που χρειάστηκε να φύγουν από τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα βόρεια της επικράτειας και να αναζητήσουν ασφάλεια στο νότο, «όπου οι συνθήκες είναι δύσκολες», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το 85 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί και καμία περιοχή της πολυπληθούς περιοχής δεν ήταν ασφαλής, καθώς το Ισραήλ έχει επεκτείνει την επίθεσή του από βορρά προς νότο.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν η χειρότερη στην ισραηλινή ιστορία, και ο πόλεμος στη Γάζα που εξαπέλυσε ήταν ο πιο αιματηρός μέχρι σήμερα στην παλαιστινιακή επικράτεια των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει αποκλειστεί από καιρό.

Η επίθεση της Χαμάς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.140 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Η τιμωρητική επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 21.978 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής.

Ο Νταμπούμπ είπε ότι η ομάδα ελπίζει να “προκριθεί στα τελευταία στάδια του Κυπέλλου Ασίας και να δείξει το έντιμο πρόσωπο του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου”.

Το πιο σημαντικό, είπε ο προπονητής, «η ύψωση της παλαιστινιακής σημαίας» σε διεθνείς αρένες «επιβεβαιώνει την παλαιστινιακή ταυτότητα και δείχνει ότι στην Παλαιστίνη οι άνθρωποι αξίζουν ελευθερία και μια καλύτερη ζωή».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Τζιμπρίλ Ρατζούμπ δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα προκάλεσε όλεθρο στα κινήματα «αθλητισμού και νεολαίας».

«Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1.000 μέλη αθλητικών, νεανικών και προσκοπικών κινημάτων έχουν σκοτωθεί», είπε ο Ρατζούμπ.

Κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι «στοχεύουν παλαιστινιακούς αθλητικούς συλλόγους… κατά κατάφωρη παραβίαση του Ολυμπιακού χάρτη».

Ανέφερε συγκεκριμένα «φρικτές εικόνες» που προέκυψαν από το γήπεδο ποδοσφαίρου Γιαρμούκ στη Γάζα τις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις «μετέτρεψαν σε κέντρο κράτησης, κακοποίησης και ανάκρισης».

Αναφερόταν σε πλάνα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης που δείχνουν πολλούς απογυμνωμένους Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων παιδιά, να κάθονται στο έδαφος του σταδίου.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι όσοι φαίνονται στο βίντεο, το οποίο προκάλεσε κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν ύποπτοι για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Ο Rajub είπε ότι το στάδιο Yarmouk χτίστηκε το 1939, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ομοσπονδία έχει στείλει επιστολές στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τη FIFA απαιτώντας «επείγουσα διεθνή έρευνα για τα (ισραηλινά) κατοχικά εγκλήματα κατά του αθλητισμού και των αθλητών στην Παλαιστίνη».


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading