Ο αστυνομικός του UI γνώριζε την υπόθεση Shannon μήνες πριν από την απαγόρευση


Ένας αστυνομικός ντετέκτιβ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις έλαβε λεπτομέρειες της έρευνας για σεξουαλική επίθεση στον μπασκετμπολίστα του Ιλίνι Τέρενς Σάνον Τζούνιορ από την αστυνομία του Λόρενς του Κάνσας, ήδη στις 27 Σεπτεμβρίου, τρεις μήνες πριν οι υπεύθυνοι του σχολείου δηλώσουν ότι είχαν “δυνάμενες να τον θέσουν υπό έλεγχο”. σύμφωνα με τις ανταλλαγές email που έλαβε το ESPN.

Ο λοχίας ντετέκτιβ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, Γκραντ Μπριγκς, αντάλλαξε email με τον ντετέκτιβ Λόρενς Τζος Λάιτνερ τον Σεπτέμβριο σχετικά με την απόκτηση εντάλματος έρευνας και τον προγραμματισμό μιας συνέντευξης με τη Σάνον, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε το ESPN μέσω των νόμων για τα ανοιχτά αρχεία. Σε μια αναφορά υπόθεσης με ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου, ο Briggs έγραψε ότι είχε μιλήσει με τον Leitner εκείνη την ημέρα “σχετικά με ένα περιστατικό βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης που συνέβη στο Lawrence του Κάνσας”.

«Ο Λάιτνερ παρείχε αφηγήσεις αστυνομικών εκθέσεων σχετικά με την έρευνα», έγραψε ο Μπριγκς στην έκθεση. “Έδωσε επίσης έναν σύνδεσμο για τη συνέντευξη του θύματος. Εξέτασα τις αφηγήσεις της αναφοράς, το βίντεο της συνέντευξης και τη σύνοψη των γεγονότων που παρείχε ο Det. Leitner. Διαπίστωσα ότι τα γεγονότα υποστήριξαν το αίτημά του για καταγγελία και ένορκη κατάθεση για ένταλμα έρευνας. ”

Η Shannon συνελήφθη στις 28 Δεκεμβρίου και κατηγορείται για βιασμό, σεξουαλική επαφή χωρίς συναίνεση και χρήση βίας. Σύμφωνα με μια ένορκη κατάθεση της αστυνομίας, μια γυναίκα είπε στην αστυνομία ότι η Shannon τη διείσδυσε ψηφιακά σε ένα μπαρ στο Lawrence χωρίς τη συγκατάθεσή της στις 9 Σεπτεμβρίου. Ένας δικηγόρος της Shannon δήλωσε ότι είναι αθώος και σκοπεύει να παραπέμψει την υπόθεση σε δίκη.

Η κανονική σεζόν του Ιλινόις ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου και η Σάνον έπαιξε στα πρώτα 11 παιχνίδια της ομάδας. Ο Σάνον αμφισβήτησε την αναστολή του και την Παρασκευή, ένας ομοσπονδιακός δικαστής έκανε δεκτό το αίτημά του για προσωρινό περιοριστικό διάταγμα κατά του σχολείου που ανοίγει τον δρόμο για να επανέλθει αμέσως στην ομάδα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Leitner έγραψε στον Briggs και την αστυνομική ντετέκτιβ του Πανεπιστημίου του Illinois Michelle Kaeding σε ένα email: “Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας στην έκδοση εντάλματος έρευνας. Επισυνάπτονται οι αφηγηματικές μου αναφορές που έχω ολοκληρώσει για αυτήν την υπόθεση καθώς και περίληψη των όσων θα έγραφα στην ένορκη δήλωση για ένταλμα έρευνας αν ήμουν ο συγγραφέας».

Δεν είναι σαφές τι έγραψε ο Leitner στις αφηγηματικές εκθέσεις και τη σύνοψή του. Αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, συμπεριλαμβανομένου ενός εκπροσώπου της αστυνομίας και του προσωπικού του γραφείου δημοσίων αρχείων του πανεπιστημίου, δεν απάντησαν σε επανειλημμένα αιτήματα για τη δημοσιοποίηση των συνημμένων που σχετίζονται με τα email που έλαβε το ESPN.

Όταν επικοινώνησε με το ESPN, ο Πάτρικ Γουέιντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, είπε: «Δεν θα είχαμε καμία πληροφορία να προσφέρουμε καθώς πρόκειται για έρευνα άλλου τμήματος». Σε επόμενο email, πρόσθεσε, “Η UIPD μοιράστηκε πολύ περιορισμένες πληροφορίες με το προσωπικό του Τμήματος Διασυλλογικού Στίβου που βοήθησε στη διευκόλυνση της εκτέλεσης του εντάλματος έρευνας από το UIPD. Δεν εμπίπτει στην πολιτική μας να κοινοποιούμε ή να κοινοποιούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή αναφορές σχετικά με μια συνεχιζόμενη έρευνα για μη – σκοπούς επιβολής του νόμου».

Σε δήλωση στο ESPN, ο Derrick Burson, εκπρόσωπος του Illinois atletics, είπε: «Τα έγγραφα που λάβατε σύμφωνα με [the Freedom of Information Act] ήταν στην κατοχή της Αστυνομίας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις (UIPD) και όχι του Τμήματος Διασυλλογικού Στίβου (DIA). Η UIPD κατέστησε σαφές στη DIA ότι δεν είχε την ελευθερία να μοιραστεί τις συγκεκριμένες πληροφορίες που είχε στην κατοχή της λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας στο Lawrence. Ως αποτέλεσμα, δεν ελήφθησαν έγγραφα με πληροφορίες που να μπορούν να ληφθούν από την DIA μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, όταν η DIA έλαβε αντίγραφο του εντάλματος σύλληψης και μια έκθεση της αστυνομίας του Λόρενς του Κάνσας».

Ο αθλητικός διευθυντής Josh Whitman είπε τον Δεκέμβριο ότι το σχολείο έμαθε για την έρευνα της αστυνομίας του Lawrence στην οποία εμπλέκεται η Shannon στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά δεν έλαβε «απαραίτητες πληροφορίες» έως ότου εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη του Shannon στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε το Ιλινόις τον απέκλεισε από όλα τα ομαδικές δραστηριότητες. Ο Γουίτμαν είπε ότι το αθλητικό τμήμα «δεν είχε άμεση επικοινωνία» με την αστυνομία του Λόρενς και ότι η αστυνομία του Πανεπιστημίου του Ιλινόις ενήργησε ως «ενδιάμεσος» τους.

Όμως, σύμφωνα με τα email που έλαβε το ESPN, ο Leitner είπε στους Briggs και Kaeding στο ίδιο email στις 27 Σεπτεμβρίου ότι «συνεργαζόταν με τον Joey Biggs [Illinois assistant athletic director for basketball] με το Πανεπιστήμιο για να οργανωθεί η συνέντευξη».

Σε δήλωση στο ESPN, ο Burson είπε: “Κανένα προσωπικό της DIA δεν είχε άμεση, ουσιαστική επικοινωνία με την αστυνομία του Lawrence σχετικά με αυτό το θέμα. Η UIPD παρέπεμψε τον Joey Biggs στην αστυνομία του Lawrence με μοναδικό σκοπό τον προγραμματισμό μαθητών-αθλητών. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις ευθύνες του ως της ομάδας διευθυντής επιχειρήσεων».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λόρενς είπε σε δήλωση: «Αν και αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον σχετικά με αυτήν την υπόθεση, το αστυνομικό τμήμα του Λόρενς του Κάνσας έχει νομική υποχρέωση να μην συζητήσει υποθέσεις που έχουν ήδη κατηγορηθεί στο Περιφερειακό Δικαστήριο». Ο Λάιτνερ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Γουίτμαν είπε επίσης ότι το τμήμα του δεν ήταν σε θέση να λάβει πρόσθετες πληροφορίες από την αστυνομία του Λόρενς: «Ζητήσαμε από το LPD μέσω [University of Illinois police] για κάτι πιο συγκεκριμένο», είπε ο Whitman σε συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο μετά τη σύλληψη της Shannon. «Ζητήσαμε να δούμε μια έκθεση της αστυνομίας, ζητήσαμε ενημερώσεις με κάποια συχνότητα κατά τη διάρκεια των εβδομάδων και των μηνών που ακολούθησαν, αλλά τίποτα δεν ήταν διαθέσιμο. ”

«Ό,τι λάβαμε ήταν προφορικό, ανεπίσημο, ήταν ελαφρύ σε λεπτομέρειες, ήταν αβάσιμα», είπε ο Γουίτμαν. “Δεν ήταν σαφές για εμάς εάν οι αρχές του Λόρενς σκόπευαν να επιδιώξουν κάτι περαιτέρω, ποιες πρόσθετες πληροφορίες προσπαθούσαν να λάβουν. Δεν ενημερωθήκαμε για συγκεκριμένες κατηγορίες που εξέταζαν οι άνθρωποι στο Λόρενς. … Δεν είχαμε οτιδήποτε γραπτό, δεν υπήρχε γραπτή ειδοποίηση για καταγγελίες, κανένα έγγραφο. Δεν είχαμε αναφορά στην αστυνομία».

Στις 24 Οκτωβρίου, ο Briggs έστειλε email στον Leitner ζητώντας ενημέρωση για την περίπτωση της Shannon. Ο Λάιτνερ απάντησε την ίδια μέρα, λέγοντας: “Δυστυχώς δεν έχω καμία ενημέρωση για εσάς. Αναμένω ότι είτε κατηγορήθηκε είτε θα κατηγορηθεί σύντομα». Ο Λάιτνερ πρόσθεσε ότι είχε υποβάλει DNA για ανάλυση «αλλά θα μπορούσε να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να έχουμε αποτελέσματα».

Ο Leitner αντέγραψε επίσης την Jennifer Tatum, βοηθό εισαγγελέα στην κομητεία Douglas του Κάνσας, στην ανταλλαγή email με τον Briggs τον Οκτώβριο, γράφοντας ότι ο Tatum «μπορεί να ρίξει λίγο φως στο πού βρισκόμαστε με τη διαδικασία χρέωσης». Ο Τέιτουμ απάντησε στο email την ίδια μέρα λέγοντας: “Θα επιστρέψω και με τους δυο σας σε αυτό σύντομα.” Τα έγγραφα δεν δείχνουν άλλες απαντήσεις στην ανταλλαγή email.

Η προκαταρκτική ακρόαση για την ποινική υπόθεση κατά της Shannon έχει προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου.


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading