Ο Μπλέιζερ, υπεύθυνος δωροδοκίας κολεγίου, πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών


Ο πρώην οικονομικός διευθυντής Marty Blazer, που προκάλεσε έρευνα του FBI σε δωροδοκία στο κολεγιακό μπάσκετ που οδήγησε σε σαρωτικές ποινικές διώξεις και καταδίκες και πολλαπλές έρευνες του NCAA, πέθανε τη Δευτέρα στο σπίτι του κοντά στο Πίτσμπουργκ.

Η αστυνομία στο Findlay Township έγραψε σε ένα email ότι ο Louis Martin “Marty” Blazer III, 53 ετών, πέθανε από φυσικά αίτια, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Ο Μπλέιζερ έμεινε από τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς άρχισαν να ερευνούν τον Blazer το 2013 με τους ισχυρισμούς ότι εξαπάτησε πέντε πελάτες, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών αθλητών, για περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια και χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για να επενδύσει σε κινηματογραφικές και μουσικές επιχειρήσεις που κατέρρευσαν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, ο Blazer παραδέχτηκε επίσης ότι πλήρωνε αθλητές κολεγίων σε πολλά πανεπιστήμια για να τους εξασφαλίσει ως πελάτες όταν γίνονταν επαγγελματίες, κάτι που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του NCAA. Σύμφωνα με καταθέσεις στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, ο Blazer συμφώνησε να συνεργαστεί με το FBI για να διερευνήσει περαιτέρω τον κόσμο των οικονομικών συμβούλων, πρακτόρων, εταιρειών ένδυσης και προπονητών που κατευθύνουν αθλητές σε συγκεκριμένα σχολεία, εταιρείες ή επωνυμίες μέσω δωροδοκιών.

Οι πληροφορίες, η συνεργασία και η μαρτυρία του Μπλέιζερ στην έρευνα βοήθησαν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει 10 καταδίκες για εγκλήματα που σχετίζονται με τη διευθέτηση και την πληρωμή δωροδοκιών σε αθλητές κολεγίου, συγγενείς ή συνεργάτες τους και προπονητές. Αυτό οδήγησε στη φυλακή ένα στέλεχος της Adidas και δύο συνεργάτες, μαζί με τις καταδίκες τεσσάρων βοηθών προπονητών, δύο από τους οποίους έλαβαν σύντομες ποινές φυλάκισης.

Η ποινική έρευνα προκάλεσε επίσης μια ευρεία έρευνα του NCAA για περίπου δώδεκα προγράμματα Division I και οδήγησε άμεσα ή έμμεσα στην απόλυση ή την πειθαρχία πολλών προπονητών, συμπεριλαμβανομένων του Will Wade του LSU, του Sean Miller της Αριζόνα και του Rick Pitino του Louisville, και κυρώσεις κατά διαφόρων σχολείων. .

Λόγω της συνεργασίας του στην έρευνα, και με την υποστήριξη των ομοσπονδιακών εισαγγελέων και του NCAA, ο Μπλέιζερ έλαβε μια επιεική ποινή — ένα έτος δοκιμασίας — τον Φεβρουάριο του 2020 αφού ομολόγησε την ενοχή του τον Σεπτέμβριο του 2017 για μια σειρά από κατηγορίες, όπως απάτη σε χρεόγραφα, απάτη μέσω συρμάτων, κλοπή ταυτότητας και ψευδείς δηλώσεις και έγγραφα. Επίσης, διατάχθηκε να πληρώσει περίπου 1,56 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στους πελάτες που εξαπάτησε.

Πριν από το θάνατό του, ο Blazer μίλησε με το ESPN για τα σχέδιά του να μετατραπεί σε ταινία ο ρόλος του στο σκάνδαλο και το βήμα του για μια σειρά podcast που θα το συνοδεύει. Το 2022, τα Amazon Studios και η Smokehouse Pictures του George Clooney απέκτησε τα δικαιώματα οθόνης στο βιβλίο του Blazer, “Hot Dog Money: Inside the Biggest Scandal in the History of College Sports”, που γράφτηκε από τον Guy Lawson και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο.


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading