Ο παραγωγικός σκοπευτής Kishmala προκρίνεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες | Η Express Tribune


ΚΑΡΑΤΣΙ:

Η ταλαντούχα Kishmala Talat έγραψε ιστορία τη Δευτέρα καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα σκοπεύτρια της χώρας που προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η 21χρονη κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο γυναικείο αγώνισμα πιστόλι 10 μέτρων Ασιατικών Ολυμπιακών Προκριματικών στην Τζακάρτα με συνολικά 236,3 βαθμούς για να εξασφαλίσει τη θέση της στο 2024 Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού σε ποσόστωση.

Ήταν μόνο πίσω από την Esha Singh της Ινδίας που συγκέντρωσε 243,1 βαθμούς για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, ενώ μια άλλη Ινδή, ο Rhythm Sangwan τερμάτισε με χάλκινο μετάλλιο με 214,5 βαθμούς.

Μόλις πέρυσι, η φοιτήτρια του πανεπιστημίου έγραψε ιστορία επίσης όταν κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο όταν έγινε η πρώτη Πακιστανή γυναίκα σκοπευτής που κέρδισε στους Ασιατικούς Αγώνες.

«Η Κισμάλα έχει κάνει τη χώρα πολύ περήφανη και ναι, είναι η πρώτη γυναίκα σκοπευτής που προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το Πακιστάν», δήλωσε ο Γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Τυφεκίων του Πακιστάν, Ραζί Αχμέντ Καν, στην Express Tribune.

«Ήταν πολύ συνεπής. άρχισε να συμμετέχει σε διεθνείς εκδηλώσεις μόλις τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι νεαρή σκοπεύτρια και αυτό που τη διαχωρίζει από τους άλλους είναι η ικανότητά της να αποδίδει καλά σε διεθνείς διοργανώσεις, διατηρεί ένα εξαιρετικό επίπεδο απόδοσης εύκολα σε αγώνες υψηλής πίεσης. Είναι εντυπωσιακή η νοοτροπία της ότι ευδοκιμεί υπό πίεση, και τα πήγε πολύ καλά για το Πακιστάν, είχε προπονηθεί τακτικά. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συνεπούς προπόνησης.

«Μπορώ να πω ότι περιμένουμε άλλο ένα μετάλλιο από γυναίκες στην Τζακάρτα. Βλέπετε οι γυναίκες είναι πιο κατάλληλες για σκοποβολή, αυτό λένε τα στατιστικά και η έρευνα. Όταν έκανα προπόνηση στη Γερμανία, είδαμε ότι οι γυναίκες διαπρέπουν σε αγώνες σκοποβολής και αποδίδουν καλύτερα από τους άνδρες, και χαίρομαι που αυτά τα κορίτσια τα πάνε τόσο καλά. Ξεκινήσαμε τα προγράμματα σκοποβολής για κορίτσια ειδικά για να τα εκπαιδεύσουμε για διεθνείς αγώνες».

Σε ένα άρθρο για το ESPN, ο Jonathan Selvaraj παρέθεσε έρευνα και μίλησε με ειδικούς που επιβεβαίωσαν ότι οι γυναίκες είναι εξίσου καλές με τους άνδρες στη σκοποβολή με αεροβόλο τουφέκι 10 μέτρων τουλάχιστον αν όχι καλύτερες από τους άνδρες. Νίκησαν ακόμη και κορυφαίους σκοπευτές σε ανεπίσημους αγώνες.

Το Πακιστάν θα δώσει πέντε σκοπευτές στον αγώνα Ασιατικών Προκριματικών. Ο Χαν παρατήρησε ότι στους πέντε είναι τρεις γυναίκες και δύο άνδρες.

Ο Kishmala ενώνεται με τους GM Bashir και Gulfam Joseph που προκρίθηκαν νωρίτερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ο Khan έχει συνδεθεί με τα αθλήματα σκοποβολής για δεκαετίες και έχει δει όλους τους Πακιστανούς σκοπευτές να ξεκινούν την καριέρα τους από τα αρχικά στάδια.

Είπε ότι ο αθλητής με έδρα το Ραβαλπίντι, Κισμάλα, έλαβε ένα σύντομο στρατόπεδο εκπαίδευσης από τον Ρώσο προπονητή με τον οποίο το NRAP συνεργάστηκε πρόσφατα.

«Οι σκοπευτές πήραν ένα 10ήμερο καμπ από τον Ρώσο προπονητή του οποίου τις υπηρεσίες αποκτήσαμε με τη βοήθεια της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Σκοποβολής», είπε ο Χαν.

Υποστήριξε ότι ο Ρώσος προπονητής εκπαιδεύει Πακιστανούς αθλητές εδώ και πολύ καιρό, νωρίτερα προετοίμασε τους GM Bashor και Gulfam για τα προκριματικά, ενώ ο Kishmala προπονήθηκε μαζί του και για Ασιατικούς Αγώνες.

«Είχαμε δύο προπονήσεις με αυτόν τον προπονητή και τα αποτελέσματα ήταν καλά, τώρα θα κανονίσουμε ένα άλλο σύντομα, ελπίζουμε στο Πακιστάν.

Όταν ρωτήθηκε εάν η σκοποβολή είναι δημοφιλής μεταξύ των γυναικών στο Πακιστάν, είπε ότι το NRAP εργάζεται για την ανάπτυξη του αθλήματος, διοργανώνουν τακτικές καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για να ενθαρρύνουν νεαρά αγόρια και κορίτσια να προπονούνται, στην τελευταία κατασκήνωση είπε ότι υπήρχαν 100 κορίτσια έξω από τους 250 συμμετέχοντες. Ομοίως, βοήθησαν και τους διαπανεπιστημιακούς πρωταθλητές να ξεπεράσουν τα καλύτερα ταλέντα.

«Φυσικά, πρέπει να κάνουμε διπλή προσπάθεια για να φέρουμε τις γυναίκες σκοπευτές σε προπονήσεις και κατασκηνώσεις, αλλά αξίζει τον κόπο.

«Οι γυναίκες του Πακιστάν μπορούν να διαπρέψουν σε αυτό, καθώς ιστορικά η σκοποβολή ήταν ένα από εκείνα τα αθλήματα όπου άνδρες και γυναίκες αγωνίστηκαν στην ίδια διοργάνωση και δεν υπήρχαν ξεχωριστά αγωνίσματα. Οι γυναίκες έχουν καλές επιδόσεις και προκαλούν τους άνδρες», είπε ο Khan. Μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 οι γυναίκες και οι άνδρες συμμετείχαν σε μικτές διοργανώσεις.


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading