Ο πρώην μπασκετμπολίστας έχασε τον ρόλο του στο Παρίσι 2024 λόγω ανάρτησης στη Γάζα | Η Express Tribune


ΠΑΡΙΣΙ:

Η πρώην παίκτρια μπάσκετ της Εθνικής Γαλλίας Emilie Gomis αφαιρέθηκε από τον ρόλο της ως πρεσβευτής των Ολυμπιακών Αγώνων για μια διαμάχη που συνδέεται με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον πόλεμο της Γάζας, δήλωσαν οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 την Τετάρτη.

Στις 9 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο Γκόμις δημοσίευσε μια ιστορία στο Instagram που έδειχνε χάρτες της Γαλλίας να καλύπτονται σταδιακά από τη σημαία του Ισραήλ, συνοδευόμενη από μια ερώτηση που έγραφε “Τι θα κάνατε σε αυτή την κατάσταση;” Οι επικριτές κατηγόρησαν τον πρώην μπασκετμπολίστα για αντισημιτισμό και υποστήριξη της επίθεσης της Χαμάς, κάτι που ο Γκόμις αρνήθηκε κατηγορηματικά.

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης μπόρεσαν να σημειώσουν ότι η Emilie Gomis καταδίκασε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και όλες τις μορφές αντισημιτισμού και διακρίσεων, οι οποίες είναι αντίθετες με τις αξίες της», ανέφερε σε δήλωση του Paris 2024. .

“Η Emilie Gomis μοιράστηκε επίσης τη λύπη της για τη δημοσίευσή της και ζήτησε συγγνώμη. “Ωστόσο, η Γενική Συνέλευση (Παρίσι 2024) έκρινε ότι αυτή η δημοσίευση παραβίαζε το καθήκον της ουδετερότητας και δεν της επέτρεπε πλέον να εκτελεί τα καθήκοντά της Παρίσι 2024 με ηρεμία».

Η διαμάχη γύρω από τον Γκόμις, έναν συνταξιούχο γαλλοσενεγαλέζο αθλητή που έπαιξε για τη Γαλλία για περισσότερα από 10 χρόνια, κατακτώντας έναν τίτλο Euro το 2009, είναι το τελευταίο ακανθώδες ζήτημα που αντιμετωπίζει οι Αγώνες, οι οποίοι ήδη πλήττονται από γεωπολιτικές πιέσεις από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα.

«Οι κατηγορίες για αντισημιτισμό που αντιμετωπίζω έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τις αξίες που μου ενστάλαξαν και που με δίδαξε ο αθλητισμός», είχε πει ο Γκόμις σε μεταγενέστερη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας συγγνώμη σε «όσους αισθάνθηκαν πληγωμένοι».

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει αμέσως μαζί της για σχόλια. Ο λογαριασμός της στο Instagram έχει αυτή τη στιγμή 17,7 χιλιάδες followers.

Το Παρίσι 2024 είπε ότι ήθελε χαρούμενους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες για όλους, αλλά οι διοργανωτές ανησυχούν ότι η εκδήλωση θα μπορούσε να παγιδευτεί στην πολιτική εν μέσω των συνεχιζόμενων πολέμων στη Γάζα και την Ουκρανία και τις προκλήσεις εσωτερικής ασφάλειας της ίδιας της Γαλλίας. «Είναι προφανές ότι το διεθνές πλαίσιο είναι ιδιαίτερα τεταμένο σήμερα», δήλωσε ο Estanguet την Τετάρτη.

Είχε φέρει την υπόθεση Gomis στην επιτροπή δεοντολογίας, η οποία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η θέση του Gomis αποτελούσε “σοβαρή παράβαση… των ηθικών υποχρεώσεων”.


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading