Πηγές: Οι Big 12 πρώτοι που διευθέτησαν την υπόθεση House v. NCAA


Το συνέδριο Big 12 έγινε το πρώτο συμβαλλόμενο μέρος στην υπόθεση House v. NCAA που ψήφισε για τη διευθέτηση αυτής της υπόθεσης και των σχετικών αντιμονοπωλιακών υποθέσεων, είπαν πηγές στο ESPN, χαράσσοντας μια πορεία σε μια νέα εποχή στον αθλητισμό των κολεγίων.

Οι 12 μεγάλοι πρόεδροι και καγκελάριοι ψήφισαν σχεδόν το απόγευμα της Τρίτης για να εγκρίνουν ομόφωνα, με τα αποχωρούντα μέλη Τέξας και Οκλαχόμα να απέχουν. Τα 12 συνεχιζόμενα μέλη από το φετινό συνέδριο ψήφισαν όλα υπέρ. Οι άλλες τέσσερις διασκέψεις εξουσίας και το διοικητικό συμβούλιο του NCAA αναμένεται να ψηφίσουν τις επόμενες ημέρες. Ο οικισμός αναμένεται ευρέως να περάσει, που θα χαράξει μια νέα πορεία για τα κολεγιακά αθλήματα στη δημιουργία ενός πλαισίου για τα σχολεία να μοιράζονται εκατομμύρια δολάρια με τους αθλητές τους στο μέλλον και να δημιουργήσουν ένα ταμείο άνω των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πληρώσουν πρώην αθλητές που δεν είχαν τη δυνατότητα να υπογράψουν συμφωνίες ονόματος, εικόνας και ομοίωσης (NIL).

Πηγές υποδεικνύουν με συνέπεια στο ESPN ότι υπάρχει μικρή αντίσταση σε επίπεδο συνεδρίου και το NCAA αναμένεται επίσης να περάσει το μέτρο διακανονισμού. (Το Pac-12 θα ψηφίσει ως πλήρες πρωτάθλημα 12 ομάδων, όπως είχε κατασκευαστεί επί του παρόντος, όπως ήταν όταν κατατέθηκε η υπόθεση House v. NCAA.)

Πηγές είπαν στο ESPN ότι οι 12 μεγάλοι πρόεδροι και καγκελάριοι ενημερώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για ένα φύλλο θητείας 13 σελίδων που περιέχει τη γλώσσα του διακανονισμού.

Τα βασικά μέρη του διακανονισμού περιλαμβάνουν το NCAA που πληρώνει για περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις πίσω σε μια δεκαετία, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα οποία θα παρακρατηθούν από τα σχολεία.

Υπάρχει επίσης περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε επιτρεπτή κατανομή εσόδων που αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2025. Αυτή η κατανομή εσόδων θα δώσει στα αθλητικά τμήματα την άμεση δυνατότητα να πληρώνουν τους παίκτες, μια τεράστια αλλαγή παραδείγματος για τον αθλητισμό κολλεγίων.

Το θέμα της διευθέτησης των σχολείων είναι να αποφευχθούν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές στο δρόμο, κάτι που οι νομικοί εμπειρογνώμονες θεώρησαν πιθανό λαμβάνοντας υπόψη το κακό ιστορικό του NCAA σε δικαστικές υποθέσεις.

Τα πρωταθλήματα χρειάζονται μόνο ψήφους πλειοψηφίας για να εγκρίνουν τη διευθέτηση και οι επικριτές στα συνέδρια δεν πιστεύεται ότι έχουν αρκετή δυναμική για να επηρεάσουν αρνητικά, σύμφωνα με πηγές του ESPN.

Αλλά υπάρχει ακόμα μια αύρα αβεβαιότητας που κρέμεται πάνω από το τοπίο, καθώς οι πρόεδροι των σχολείων συναντώνται τόσο εικονικά όσο και αυτοπροσώπως αυτή την εβδομάδα.

Στις πανεπιστημιουπόλεις, οι σχολικοί υπάλληλοι συναντώνται και προσπαθούν να βρουν πώς να προσαρμοστούν στα νέα πρότυπα. Τα σχολεία σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα πρέπει να βρουν σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια για τον προϋπολογισμό για τους αθλητές και να βρουν πώς να τα μοιράσουν. Τα μικρότερα πρωταθλήματα προσαρμόζονται στον τρόπο κάλυψης των δαπανών, καθώς το NCAA παρακρατεί διάφορα χρήματα από σχολεία σε όλα τα επίπεδα του Division I για να καλύψει τα έξοδα.

Δεν υπάρχει σαφήνεια για τον ρόλο του Τίτλου IX στην κατανομή εσόδων, πώς θα λειτουργούν τα ανώτατα όρια καταλόγου και πώς θα είναι η επιβολή του NIL. (Η NIL αναμένεται να συνεχίσει να υπάρχει εκτός από την κατανομή εσόδων.)

Πηγές ανέφεραν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να διευθετηθούν αυτές οι λεπτομέρειες, πιθανότατα περισσότερο. Επίσης, αναμένεται να γίνουν αρκετά άλλα βήματα προτού η Ανώτερη Περιφερειακή Δικαστής Claudia Wilken μπορέσει να εγκρίνει τον διακανονισμό. Όλοι οι αθλητές της Κατηγορίας I έχουν τη δυνατότητα να αντιταχθούν στους όρους ή να εξαιρεθούν από την κατηγορία.

Ο Wilkin πρέπει επίσης να πραγματοποιήσει μια προκαταρκτική ακρόαση για να επανεξετάσει τους όρους του διακανονισμού. Αργότερα, θα πρέπει να εξετάσει τυχόν προσαυξήσεις εναντίον της πριν αποφασίσει επίσημα για τη διευθέτηση. Όλα αυτά τα έργα θα χρειαστούν μήνες για να ξεδιπλωθούν.

Αναμένεται επίσης να συνεχιστούν οι αιτήσεις προς το Κογκρέσο να εργαστεί για πιο περιορισμένες εξαιρέσεις από μελλοντικές αγωγές. Η πεποίθηση του κλάδου ήταν ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να είναι πιο πρόθυμο να βοηθήσει τα κολεγιακά αθλήματα, αντί να τα σώσει, τώρα που υπάρχει μια δομή που προχωρά προς τα εμπρός που περιλαμβάνει διανομή εσόδων για τους παίκτες.

Οι δικηγόροι στην υπόθεση House και σε δύο άλλες σχετικές υποθέσεις — Hubbard κατά NCAA και Carter κατά NCAA — είναι οι βετεράνοι δικηγόροι αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας Jeffrey Kessler και Steve Berman. Ο Kessler βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αθλητικού εργατικού κινήματος για αρκετές δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης O'Bannon κατά NCAA το 2014. Ο Berman έχει επίσης εμπλακεί σε αρκετές υποθέσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κατά του NCAA, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Alston που επικύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2021 .

Ο συγγραφέας του προσωπικού του ESPN Dan Murphy συνέβαλε σε αυτήν την έκθεση.


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading