Τα δικαιώματα εκπομπής PSL πωλήθηκαν για Rs. 6,3 δις


Τα δικαιώματα μετάδοσης για τη Super League του Πακιστάν (PSL) δημοπρατήθηκαν επιτυχώς για ένα εκπληκτικό 6,3 δισεκατομμύρια ρουπίες, σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη αύξηση 2 δισεκατομμυρίων ρουπιών από την προηγούμενη συμφωνία. Στην ανταγωνιστική προσφορά για αυτά τα δικαιώματα, ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι αναδείχθηκε νικητής έναντι τριών άλλων διεκδικητών. Οι οικονομικές προσφορές άνοιξαν χθες, με αποθεματική τιμή Rs. 7,358 δισ.

Κατά τον αρχικό γύρο προσφορών, το προηγούμενο κανάλι κατόχου δικαιωμάτων πρότεινε μια προσφορά Rs. 5,30 δισ., ενώ το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και οι υπόλοιποι δύο ανταγωνιστές υπέβαλαν προσφορές ύψους Rs. 5,17 δισεκατομμύρια, Rs. 4,40 δισεκατομμύρια και Rs. 4 δις, αντίστοιχα. Ωστόσο, κανένας από τους πλειοδότες δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην αποθεματική τιμή, οδηγώντας σε δεύτερο γύρο προσφορών.

Το κανάλι με την υψηλότερη προσφορά στον πρώτο γύρο αύξησε περαιτέρω την προσφορά του κατά ένα δισεκατομμύριο ρουπίες στον δεύτερο γύρο, εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα μετάδοσης για τα επόμενα δύο χρόνια σε σύνολο Rs. 6,30 δις. Το Πακιστάν Cricket Board (PCB) ενέκρινε αυτή τη συμφωνία, με το 95% των εσόδων να κατευθύνεται προς τα franchises PSL. Κατά συνέπεια, τα franchises πρόκειται να λάβουν πάνω από Rs. 3 δις ετησίως. Επιπλέον, ψηφιακά δικαιώματα αποκτήθηκαν χωριστά για Rs. 1,85 δις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το PCB επέτρεψε αποκλειστικά σε εταιρείες με δικά τους αθλητικά κανάλια ή αποκτημένα δικαιώματα από άλλο κανάλι να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών, με αποτέλεσμα τέσσερα κανάλια να διεκδικούν τα δικαιώματα. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η τιμή αποθεματικού, το PCB διατήρησε την εξουσία να επανεξετάσει τις προσφορές ή να αναβάλει ολόκληρη τη διαδικασία. Ωστόσο, επιτεύχθηκε συναίνεση μετά από μια σημαντική προσφορά στον δεύτερο γύρο.

Συγκριτικά, η αποθεματική τιμή για την προηγούμενη σύμβαση ήταν Rs. 3,7 δισεκατομμύρια, με τα δικαιώματα να πωλούνται τελικά για Rs. 4,3 δισ. για διετή διάρκεια. Είναι ενδιαφέρον ότι η ίδια οντότητα εξασφάλισε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα μετάδοσης. Η PCB στρατολόγησε τις υπηρεσίες της διεθνούς εταιρείας «Colganbauer» για τη διεξαγωγή αποτίμησης των δικαιωμάτων πολυμέσων της PSL πριν από την υποβολή προσφορών, προσδιορίζοντας αξία 6 δισεκατομμυρίων ρουπιών.