Τα σχολεία Pac-12 που αναχωρούν εγκαθίστανται με το OSU, WSU


Πολιτεία του Όρεγκον και Πολιτεία Ουάσιγκτον έχουν καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής με τα 10 πανεπιστήμια Pac-12 που αποχωρούν, η οποία θα τερματίσει τις συνεχιζόμενες δικαστικές διαφορές σχετικά με τον έλεγχο του συνεδρίου, ανακοίνωσαν τα 12 πανεπιστήμια την Πέμπτη.

Η συμφωνία έρχεται στον απόηχο της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της πολιτείας της Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα να μην επανεξετάσει την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που παρείχε τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου του Pac-12 στις OSU και WSU.

Ως μέρος της συμφωνίας, τα 10 σχολεία που θα αποχωρήσουν θα χάσουν ένα άγνωστο μέρος των διανομών εσόδων κατά το υπόλοιπο σχολικό έτος 2023-24 και έχουν παράσχει «συγκεκριμένες εγγυήσεις έναντι πιθανών μελλοντικών υποχρεώσεων».

“Τον Σεπτέμβριο, καθώς τα δύο εναπομείναντα μέλη της Διάσκεψης Pac-12, το Oregon State University και το Washington State University αναγκάστηκαν να δράσουν γρήγορα για να προστατεύσουν τη μελλοντική βιωσιμότητα του Pac-12. Χάρη στην αποφασιστικότητα και τη δύναμη των Beaver Nation και Cougar Έθνος και η αριστεία των μαθητών-αθλητών, των προπονητών και του προσωπικού μας, είμαστε τώρα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας», ανέφεραν σε κοινή δήλωση ο πρόεδρος του OSU Jayathi Murthy και ο πρόεδρος του WSU Kirk Schultz. «Τα σημερινά νέα σηματοδοτούν μια τεράστια νίκη για τα πανεπιστήμιά μας και ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθεροποίηση της Διάσκεψης Pac-12 και τη διατήρηση της 108χρονης κληρονομιάς της».

Το Pac-12 θα διατηρήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και τα μελλοντικά του έσοδα, πρόσθεσαν οι πρόεδροι.

Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν και, ειδικά για τις OSU και WSU, μια καλύτερη αίσθηση του πώς θα είναι η οικονομική τους εικόνα καθώς ξεκινούν τη διαδικασία για την ανοικοδόμηση του Pac-12.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η OSU και η WSU ανακοίνωσαν ότι είχαν καταλήξει σε συμφωνία προγραμματισμού με την Mountain West Conference για να παίξουν έξι αντιπάλους του MWC στο ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2024. Είναι επίσης κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας θυγατρικών με τη Διάσκεψη της Δυτικής Ακτής για να φιλοξενήσει τα περισσότερα από τα άλλα αθλήματά τους, κυρίως το μπάσκετ ανδρών και γυναικών. Είναι πιθανό η συμφωνία με το WCC να ανακοινωθεί ήδη αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν πηγές στο ESPN.

Καμία από αυτές τις ρυθμίσεις δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο σεζόν, ενώ οι OSU και WSU διατηρούν το Pac-12 στη ζωή.

Για να υπάρξει ένα συνέδριο, το NCAA απαιτεί “τουλάχιστον επτά ενεργά μέλη της Κατηγορίας I”, τα οποία πρέπει να χορηγούν όλα το μπάσκετ ανδρών και γυναικών, και για να χορηγεί το συνέδριο τουλάχιστον 12 αθλήματα Κατηγορίας Ι, μεταξύ άλλων απαιτήσεων. Σε περίπτωση αναχωρήσεων, οι κανονισμοί επιτρέπουν σε ένα συνέδριο μια περίοδο χάριτος δύο ετών κατά την οποία μπορεί να υπάρξει χωρίς τον ελάχιστο αριθμό σχολείων.

Μετά την περίοδο των δύο ετών, αναμένεται ότι η OSU και η WSU θα έχουν καταφέρει να προσλάβουν αρκετά νέα μέλη για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του NCAA, με μια πιθανότητα να είναι η λεγόμενη αντίστροφη συγχώνευση με ομάδες από το Mountain West.

«Αυτή η συμφωνία διασφαλίζει ότι το μέλλον του Pac-12 θα αποφασιστεί από τα σχολεία που μένουν, όχι αυτά που φεύγουν», δήλωσαν οι Murthy και Schulz. «Ανυπομονούμε για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα πανεπιστήμιά μας, τους φοιτητές-αθλητές μας, τη Διάσκεψη Pac-12 και τα εκατομμύρια των θαυμαστών μας».

Υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις που θα χρειαστεί να γίνουν και για τα δύο αθλητικά τμήματα για την επόμενη σεζόν. Για παράδειγμα, το WCC δεν προσφέρει στίβο ή κολύμβηση, που σημαίνει ότι αυτά τα αθλήματα δεν έχουν ακόμα ένα ξεκάθαρο σημείο προσγείωσης.

Μια δυνατότητα για τη γυναικεία ομάδα κολύμβησης WSU θα ήταν οι Cougars να αγωνιστούν στην Ομοσπονδία Sports Mountain Pacific, η οποία φιλοξενεί 11 αθλήματα και έχει θυγατρικά μέλη από σχολεία σε όλη τη χώρα – συμπεριλαμβανομένων των Cal, Stanford, UCLA και USC – αλλά είναι κυρίως που αποτελείται από σχολεία στη Δυτική Ακτή.


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading