Το Κατάρ υπό πίεση στην άμυνα του Κυπέλλου Ασίας | Η Express Tribune


DOHA:

Το Κατάρ πάει στο Κύπελλο Ασίας Ξεκινώντας την Παρασκευή ως οικοδεσπότες και κάτοχοι, αλλά ο τσεκούρι σοκ του Carlos Queiroz ως προπονητής τον περασμένο μήνα έριξε την υπεράσπιση του τίτλου τους σε σοβαρό ερώτημα.

Πριν από αυτό, η συζήτηση ήταν για το πώς το Κατάρ θα διόρθωνε τα λάθη μιας απογοητευτικής πρόωρης αποχώρησης από το εγχώριο Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι τρεις σερί ήττες του Κατάρ ήταν η χειρότερη επίδοση από οποιοδήποτε άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία.

Ο πρώην προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης και της Πορτογαλίας Queiroz ανέλαβε μετά την αναχώρηση του Felix Sanchez, αλλά στις αρχές Δεκεμβρίου οι Πορτογάλοι απολύθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τον Tintin Marquez.

Ο Marquez είναι ένα γνωστό πρόσωπο με τους οπαδούς του Κατάρι, επειδή προπονούσε τον Al Wakrah στην εγχώρια πρωτάθλημα και έχει μακρά σχέση με το ποδόσφαιρο στο κράτος του Κόλπου.

«Στο ποδόσφαιρο υπάρχει συνεχώς πίεση», είπε ο 62χρονος Ισπανός στο Γαλλικό Πρακτορείο λίγο μετά το ξαφνικό ραντεβού του.

“Πιο σημαντικό για τους παίκτες απολαμβάνει τον αγώνα”, είπε, υποβαθμίζοντας την ιδέα ότι η πλευρά του ήταν υπό πίεση για να αντισταθμίσει το Flop του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Κατάρ ανοίγουν το Κύπελλο Ασίας την Παρασκευή, όταν αντιμετωπίζουν τον Λίβανο στο Lusail Stadium χωρητικότητας 88.000 ατόμων, το οποίο διοργάνωσε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Κεϊρόζ, ο οποίος προπονούσε το Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ήταν βοηθός του Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε τετραετές συμβόλαιο με το Κατάρ. Κέρδισε πέντε, έχασε πέντε και ισοφάρισε δύο κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης θητείας του.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Κατάρ δεν έδωσε κανένα λόγο για την απόφαση να τον ξεφορτωθεί και η μετακόμιση και η χρονική στιγμή της, μπέρδεψε πολλούς.

Ο πρώην παίκτης της εθνικής ομάδας Raed Yaqoub δήλωσε ότι ο Queiroz είχε ξεκινήσει το “θετικό” έργο της εκκίνησης του αναζωογονητικού του Κατάρ για να “δώσει άλλα ονόματα μια ευκαιρία”.

Η παρέμβαση σε αυτό, είπε ο παίκτης που έγινε γνώστης, ήταν “ένα μεγάλο λάθος”.

Ο Yaqoub είπε ότι αν και ο Marquez είναι δημοφιλής και γνωστός στο Κατάρ, “νομίζω ότι ο κρατώντας τον υπεύθυνο μόνο ένα μήνα πριν το τουρνουά είναι λάθος”.

Ο Mohamed Mubarak al-Mohannadi, ένας άλλος πρώην εθνικός παίκτης, δήλωσε ότι ο διακόπτης τόσο κοντά στο Ασιατικό Κύπελλο άφησε την ομάδα “που αντιμετωπίζει το όπλο” δεδομένης της δυσκολίας “για κάθε προπονητή να κάνει τον απαιτούμενο μετασχηματισμό μέσα σε μια περίοδο ενός μήνα”.

Το πρώτο παιχνίδι του Marquez, στα τέλη Δεκεμβρίου, ήταν μια νίκη με 3-0 σε μια ομάδα της Καμπότζης που δεν κατάφερε να προκριθεί στο περιφερειακό πρωτάθλημα.

Ο Ισπανός, που έπαιζε στην Εσπανιόλ, είπε ότι ήταν «σημαντικό» που γνώριζε το ποδόσφαιρο του Κατάρ.

«Γνωρίζω τους παίκτες, ξέρω τη νοοτροπία μου και ξέρω… την ιδέα μου για να παίξω», είπε, εξηγώντας ότι δεν «έφτασε νέος».

Δημόσια τουλάχιστον οι παίκτες χαιρέτησαν τον διορισμό του.

Ο αμυντικός Tarek Salman δήλωσε στο AFP ότι η αλλαγή σήμαινε ότι η ομάδα θα πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα ισπανικό στυλ, αλλά πρόσθεσε: “Νομίζω ότι θα μας ταιριάζει και ελπίζουμε να επιτύχουμε καλά πράγματα με τον προπονητή”.

Επέμεινε ότι οι προσδοκίες για την ομάδα δεν ήταν οι ίδιες καθώς πήγαιναν στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Μέση Ανατολή.

“Κανονικά έχετε πίεση”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η ύπαρξη των σημερινών ασιατικών πρωταθλητών θα επηρέαζε την ομάδα “με θετικό τρόπο, όχι με αρνητικό τρόπο”.

Ο Γιακούμπ είπε ότι, παρά την αναταραχή, το Κατάρ θα πρέπει να βγει εύκολα από έναν όμιλο που περιλαμβάνει επίσης την Κίνα και το Τατζικιστάν, και ότι οι ημιτελικοί θα πρέπει να είναι δυνατοί.

Βλέπει όμως την Ιαπωνία, ηττημένη στον τελικό από το Κατάρ το 2019, ως την ισχυρότερη ομάδα, ενώ λατρεύει και τη Σαουδική Αραβία του Ρομπέρτο ​​Μαντσίνι.

Ο Mohannadi προειδοποίησε ότι το Κατάρ θα έχει έναν στόχο στις πλάτες του ως κατόχους, ιδιαίτερα στα μάτια της Ιαπωνίας, η οποία είπε ότι θα «ψάχνει για εκδίκηση».

«Η Ιαπωνία είναι μια ανεπτυγμένη ομάδα και το επίπεδό της έχει ανέβει πολύ από τότε», είπε.

«Σε αντίθεση με την ομάδα του Κατάρ, της οποίας το επίπεδο έχει μειωθεί σημαντικά».


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading