Το DOJ ενώνει τη μήνυση των πολιτειών κατά των κανόνων μεταφοράς του NCAA


ΚΟΛΟΜΠΟΥΣ, Οχάιο — Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τρεις ακόμη πολιτείες και η Περιφέρεια της Κολούμπια συμμετείχαν σε αγωγή κατά του κανόνα επιλεξιμότητας μεταβίβασης του NCAA.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία υπέγραψε τη δράση, λέγοντας στην ανακοίνωσή της αυτή την εβδομάδα ότι ο κανόνας του NCAA για τις μεταγραφές είναι «ένας παράνομος περιορισμός στην ικανότητα των αθλητών κολεγίου να πουλήσουν την εικόνα και την ομοιότητα τους και να ελέγχουν την εκπαίδευσή τους».

Το DOJ είπε ότι οι γενικοί εισαγγελείς από τις πολιτείες της Μινεσότα, του Μισισιπή, της Βιρτζίνια και της Περιφέρειας της Κολούμπια έχουν επίσης υπογράψει την αγωγή.

«Υπάρχει δύναμη στους αριθμούς», είπε ο γενικός εισαγγελέας του Οχάιο, Ντέιβ Γιοστ, ο οποίος μαζί με έξι άλλες πολιτείες κατέθεσε την αρχική μήνυση στις 7 Δεκεμβρίου στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Δυτικής Βιρτζίνια.

Ένα email από το NCAA προς το Associated Press την Παρασκευή αναφέρθηκε στην τελευταία δημόσια δήλωσή του στις 15 Δεκεμβρίου και ανέφερε ότι ο οργανισμός δεν θα έχει κανένα επιπλέον σχόλιο αυτή τη στιγμή.

Οι πολιτείες αμφισβητούν τον κανόνα του NCAA ότι οι αθλητές που θέλουν να κάνουν μια δεύτερη μεταγραφή στο Division I πρέπει να περιμένουν ένα χρόνο πριν αγωνιστούν στο άθλημά τους.

Η μήνυση, η οποία ισχυρίζεται ότι η διαδικασία απαλλαγής από τον κανόνα μεταφοράς του NCAA παραβιάζει την ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο στα κολεγιακά αθλήματα εάν είναι επιτυχής. Στα δικαστικά έγγραφα, το NCAA έχει πει ότι οι ενάγοντες «επιδιώκουν να ξαναφτιάξουν τον συλλογικό αθλητισμό και να τον αντικαταστήσουν με ένα σύστημα διαρκούς και ανεξέλεγκτη δωρεάν αντιπροσωπείας».

Στις 13 Δεκεμβρίου, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ John Preston Bailey στη Δυτική Βιρτζίνια εξέδωσε προσωρινό περιοριστικό διάταγμα κατά του NCAA, το οποίο έκτοτε επεκτάθηκε σε μια προκαταρκτική διαταγή που απαγορεύει στο NCAA να επιβάλλει τον κανόνα και να επιτρέπει στους αθλητές κολεγίων να αγωνίζονται χωρίς φόβο αντεκδίκησης από ο σύνδεσμος.

Η προκαταρκτική διαταγή θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2023-24, διασφαλίζοντας ότι οι αθλητές του χειμώνα και της άνοιξης μπορούν να ολοκληρώσουν τις σεζόν τους χωρίς τους περιορισμούς του κανόνα.

Η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί. Μαζί με το Οχάιο, οι άλλες πολιτείες στην αρχική αγωγή είναι το Κολοράντο, το Ιλινόις, η Νέα Υόρκη, η Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί και η Δυτική Βιρτζίνια.


Leave a Reply

Discover more from Kripteu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading